Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunda Oyun Terapisi
Dikkatsizlik bir kişinin odaklanmada güçlük çektiği ve düşüncesel olarak dağınık olduğu anlamına gelir. Hiperaktivite bir öğrenme bozukluğu değil, öğrenmeyi bozan bir davranış sorunudur. Hiperaktivite bozukluğu olan çocukların özelliklerini şu şekilde sıralamak mümkün; ayrıntılara özen gösteremez, derslerde dikkatsizce yanlışlar yapar ve dikkatini sürdürmekte zorlanır, dinlemiyor gibi görünür. Sorumluluklarını yerine getiremez. Dikkati kolayca dağılır. Kalem, kitap gibi eşyalarını kaybeder, unutkandır. Aileye okuldan ve öğretmenlerinden şikâyetler gelebilir.
Oyun terapisi çocukların uyumlu ve mutlu olarak yaşamalarını hedefleyen gelişimsel bir terapi şeklidir. Çocukların oyunu ve oyuncakları kullanarak kendilerini ifade etme gereksinimlerine odaklanan özel bir süreçtir. Çocuklar kendilerini kelimelerle pek ifade edemezler. Hem kelime hazneleri dardır, hem de sözel ifadeyi gerektiren bilişsel süreçleri gelişim aşamasındadır.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu olan çocukla yapılan oyun terapisi, çocuğa kendi hayatını nasıl idare edeceğini öğretir. Özgüveni arttırır. Çocuğun kendi davranışlarının, diğer insanları nasıl etkilediğini anlamasını sağlar. Kendini kontrol etmeyi ve sakinleştirmeyi öğretir. Öfkeyi uygun bir şekilde ifade etmesine yardımcı olur. Oyun terapisi, çocuklarda görülen ruhsal rahatsızlıkların ve davranış bozukluklarının, bu alanda eğitim almış uzmanlarca, oyun ya da oyuncaklar yolu ile tedavi edilmesi ve iyileştirilmesidir.
Oyun terapisi aynı zamanda farklı gelişen çocuklarda özellikle otizm tablosundaki çocuklarda gelişimsel dokunma terapisi çok güzel sonuçlar yaratırken genel olarak kaygı ve korkularda, öfke kontrol sorunlarında, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluklarında uyum davranış problemlerinde yeme, uyku tuvalet gibi temel ihtiyaçları gidermede sorun yaşayan çocuk ve ailelerde tırnak yeme, parmak emme içe kapanık çocuklarda sosyalleşme ve özgüven kazandırmada bağlanma sorunlarında (anneye ve yetişkine aşırı bağlı olma)taciz ve istismarda işe yaramaktadır.
Uzman Klinik Psikolog & Oyun Terapisti
Elif Çelebi