top of page

en yakın atölye tarihi  için ulaÅŸabilirsiniz

Summer Collage

Dönemsel olarak sanat terapisi, nörogeliÅŸimsel yoga, ritim terapiler, içe dönüÅŸ ve farkındalık kazandırma atölyeleri açmaktayım. Kuvvetli ve ÅŸeffaf dışavurum teknikleriyle çalışıyoruz.

Öz ÅŸefkatli farkındalık ve an'da kalma üzerine kendimizi eÄŸitiyoruz. 

pexels-madison-inouye-1405762.jpg

Sanat terapisi, bireylerin biyo-psiko-sosyal geliÅŸiminde, biliÅŸsel bütünlüÄŸün korunmasında ve zihinsel iyileÅŸme süreçlerinde sanatsal pratiklerden yararlanarak, onarım ya da destek amaçlı müdahalelerde bulunma sürecidir. Bu süreçte kiÅŸinin ilgi, beceri ve yaratıcıklarına uygun, öznel bir programla hareket edilir. Sanat terapisi konusunda eÄŸitimli uzmanlar, kiÅŸinin çatışmalarını ve sorunlarını çözebilmesi, davranış yönetimi becerilerini geliÅŸtirmesi, öz bilincini artırıp iç görü sahibi olması için sanatı bir aracı olarak kullanırlar.

22331122_10155142682608510_1474389007_n.jpg

Sanat terapisi, bir sanat eÄŸitmeni ile terapistin ortak çalışmasını gerektiren, tedavi sürecinin sanatla sürdürülmesine dayanan bir terapi çeÅŸididir. 20. yüzyılın ortalarından itibaren ABD ve Avrupa'da hızla yayılmıştır. 1940'tan itibaren ABD'de ayrı bir meslek dalı olarak tanımlanmaya baÅŸlanmıştır. 

Süreçte terapi gören, sanat yoluyla kendini ifade eder. Bu, terapinin baÅŸlangıcında terapi görenin durumunu tanımlamayı saÄŸlar. Ya da durumu tanımlanmış terapi görenin terapi sürecinde kendini dışavurması için sanat kullanılır. Her iki durumda da terapistin yönlendirmesiyle sanat terapi aracı olarak kullanılır. Sanat terapisindeki baÅŸlıca alan resim olmakla birlikte plastik sanatlar da kullanılmaktadır. Plastik ve heykel tasarımları veya fotoÄŸraf, kolajlar v.s ana araçlar arasında sayılabilir. Art terapisindeki en merkezi olan ise, hastaların kendi iç dünyalarını sanatsal araçlarla ortaya çıkarmalarıdır.  


 

Sanat Terapisi süresince yapılacak uygulamalar için yanınızda resim kağıdı, A4 kağıt, canson kağıt, kraft kağıt, bristol kağıt, atık kağıtlar, eski gazete ve dergiler, mukavva, kumaÅŸ parçaları, kurÅŸun kalem, renkli kalemler, keçeli kalemler, soft pastel boya, marker ya da suluboya, suluboya bandı, kağıt bandı, su kabı, boÅŸ bir kutu (metal, karton, ayakkabı kutusu vb.) peçete, bant, renkli bantlar, tel zımba, delgeç, fırça, kil, pipet, yapay kuÅŸ tüyü, oyun hamuru, uhu, makas, kumaÅŸ, ip, boncuk gibi malzemeler bulundurmalısınız. Atölye çalışmalarımızda bu malzemeleri katılımcılarımıza saÄŸlamaktayız.

RiTiM TERAPi

Müzikal ritim aletleri kullanılarak eÅŸzamanlı uyumun kiÅŸi üzerinde pozitif etkisi üzerine odaklanır.

​

Ritim, çeÅŸitli aletlere vurarak çıkarılan, düzenli ve akıcı seslerin oluÅŸturduÄŸu müzik olarak bilinse de, aslında ritim kendini tanımlamaktır. Alınan nefesin kontrolü, atılan her adımın senkronudur. Herkesin kendine özgü ruhsal, bedensel ve biliÅŸsel bir ritmi vardır. Kısacası her insanın kendi nevi ÅŸahsına münhasır bir ritmi vardır.

​

Ritim kiÅŸinin bedeni ve zihni arasındaki uyum mekanizmasıdır. Bireysel ve grupla yapılan ritim terapilerde, beynimizin farklı alanlarını açığa çıkarma imkanımız vardır. Sosyolojik, biyolojik psikolojik rahatsızlıklarda iÅŸlevini kaybetmeye yüz tutmuÅŸ beynin bazı alanlarında tekrar aktivasyon söz konusudur. Yapılan çalışmalarda ritim terapinin, belirli psikolojik rahatsızlıklarda ciddi oranda fayda saÄŸladığı gözlemlenmiÅŸtir.

​

Katılımcılar ritim atölyesi çalışmaları sırasında çok sesli bir dünyanın varlığını keÅŸfederler. Kendilerinin de yarattığı müziÄŸin büyüsüne kapılır ve duygularını sanatsal bir ÅŸekilde dışa vurmayı öÄŸrenirler.

​

(Ritim Atölyesi H. Koç)

bottom of page