Uzmanlık Alanlarım
BİREYSEL DANIŞMANLIK
Bireysel danışmanlık bir kişiyle yapılan bir psikoterapi türü olmakla birlikte bir başkası tarafından izlenmesi ya da gözlem yapılmasına kesinlikle olanak vermemektedir. Görüşmelerde, sorunun; kişinin kendi bireysel dinamiklerinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Sorunun ilişkisel, ailesel ve çevresel bağlamlardan kaynaklanması durumu bireysel psikoterapiyi de kapsamaktadır. Böylece kişinin yaşadığı sorunsal çok yönlü olarak ele alınmaktadır.
Günümüzde kişi, günlük hayatın yoğunluğuna kendini kaptırıp özünden yabancılaştığını; ihtiyaçlarından, arzularından uzaklaştığını hissedebilir. Yaşamın çeşitli evrelerinde karşılaşılan zorluklar kişilerin farkında olmadan insan ilişkilerine, ruh hallerine, davranışlarına yansıyıp çeşitli problemlere sebep olabilir.
Çalışma alanlarımdan örnekler; Alkol-Madde Bağımlılığı, Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Yaygın Anksiyete Bozuklukları, Panik Bozukluk, Sosyal Fobi & Fobiler, Depresyon, Obsesif Kompulsif Bozukluklar, Yeme Bozuklukları, İlişki ve Ofke Kontrol Sorunları, Özgüven Sorunları
Bireysel Terapinin Faydaları Nelerdir?
Bireyin kendini daha iyi anlamasını sağlamakta,
Yargılama söz konusu olmadan birey düşüncelerini rahatlıkla ifade etmesinde olanak vermekte,
Bireyin duygularıyla nasıl başa çıkabileceğini öğretmekte,
Hayat tarzı değişikliği yapabilme kolaylığını sağlayabilmektedir.
ÇOCUK VE ERGEN DANIŞMANLIĞI
ÇOCUK DANIŞMANLIĞI
Çocuklarla; mental reterdasyon, öğrenme bozuklukları (okuma, yazma, sözel ifade, sayısal öğrenme zorluğu), motor becerilerde bozukluk, iletişim bozuklukları, dil gelişimsel problemler (kekemelik, gecikmiş konuşma, harfleri söyleyememe, kelimeleri tersten söyleme), yaygın gelişimsel bozukluk (down sendromu, asperger sendromu), dikkat eksikliği, davranış bozuklukları, beslenme ve yeme bozuklukları, tikler, tuvalet problemleri, tırnak yeme problemi,ayrılma anksiyetesi gibi alanlarda çalışılmaktadır.
Gelişim takibi okul öncesi dönemde 0-6 yaş ve ilköğretim döneminde yapılır.
Görüşme ve testlerle başlayan gelişim takibi çalışmasında, çocuğun önde giden alanlarının desteklenmesi ve yönlendirilmesi geride kalmış alanları varsa desteklenmesi için yol haritası çizilir. Aileye, çocuğunun gelişimi ile ilgili rehberlik ve danışmanlık yapılır.
ERGEN DANIŞMANLIĞI
Çocukluk dönemini takip eden ergenlik, kişinin fiziksel, duygusal ve sosyal açıdan hızlı değişim gösterdiği dönemlerdir.
Birçok yetişkinin düştüğü en önemli yanılgı, çocuk ve ergenlerin yetişkinlerden tek farkının yaş olduğunu düşünmek ve onları “yaşı küçük yetişkinler” olarak algılayıp, çocuk ve ergenlik dönemlerinin kendine özgü süreçlerini göz ardı etmektir. Bu dönemlerde oluşması beklenen sağlıklı duygusal ve davranışsal değişimlerin farkında olmak, ortaya çıkacak sorunların fark edilip, çözüm amaçlı harekete geçilmesini için çok önemlidir.
AİLE DANIŞMANLIĞI
Aile ve çift danışmanlığı; değişim ve gelişimi sağlamak adına, aileler ve çiftler arasındaki yakın ilişkinin çalışıldığı, psikoterapinin bir dalıdır.
Bireylerin diğer insanlarla kurdukları ilişkiler, ruh sağlıkları ve duygusal doyumları açısından çok önemlidir.
Uzmanlık alanlarım; Uyum ve iletişim sorunları, Boşanma süreci ya da kararı, Cinsel uyum sorunları, İlişkide heyecan yitimi, Aldatma, Çocuk Eğitimi Rehberliği, Anne – Baba Danışmanlığı.
Aile ve çift danışmanlığı; değişim ve gelişimi sağlamak adına, aileler ve çiftler arasındaki yakın ilişkinin çalışıldığı, psikoterapinin bir dalıdır. Bireylerin diğer insanlarla kurdukları ilişkiler, ruh sağlıkları ve duygusal doyumları açısından çok önemlidir. Özellikle ebeveyn, eş ve çocuklar gibi kişilerle kurulan yakın ilişkilerde, bu rol daha belirgin bir hal alır. Bu yakın ilişkilerden birisi olan evlilik ilişkisinde, eşler zaman zaman çatışmalar, zorlu ve sıkıntılı dönemler yaşayabilirler.
Aile ve çift danışmanlıklarında amaç, aile içinde ve çiftler arasında yaşanan zorlu ve sıkıntılı süreçlerin ele alınarak çatışmaların çözülebilmesi ve tüm aile üyelerinin sağlıklı yönde değişiminin ve gelişiminin sağlanmasıdır. Hem aile içi ilişkileri düzenlenmesi hem de diğer insanlar ve durumlar ile ilişkilerin düzenlenmesi hedeflenmektedir.
CİNSEL TERAPİLER
Cinsellik insanın en temel gereksinimlerinden birisidir. Her ne kadar toplumumuzda tabu olan bir konu olsa da cinsellik, yaşamımızı doğrudan etkilemektedir.
Cinsel sorunlar yaşayan bireyler buna bağlı olarak başka psikolojik sorunlar da geliştirebilmektedirler. Tabu bir konu olmasından dolayı da maalesef bireyler cinsel sorunlar hakkında yardım almayı erteleyebilmekte bu da sorunların daha da büyümesine ve başka alanlara sıçramasına yol açmaktadır. Araştırmalar göstermektedir ki cinsel sorunlar psikolojik temelli olabilmekte ve psikoterapilerle rahatlıkla çözümlenebilmektedir.
Cinsel Danışmanlık bu konuda eğitim almış, deneyimli psikiyatrist ve psikologlar tarafından uygulanır. Cinsel terapiye başvuran kişinin partneri ile başvurması önerilir. Çünkü bu tedavi başarısını daha da artırmaktadır. Öncelikle her iki partnerle ayrı ayrı görüşülerek cinsel öykü ve cinsel sorun öyküsü alınır. Sorunun alanları belirlendikten sonra tedavi hedefleri çiftle beraber saptanır.
Görüşmelerin sıklığı, süresi ve temel ilkeleri belirlenir. Tek başına başlamak isteyen olursa da problem teşkil etmemektedir.Cinsel bölgelerin anatomisi ve fizyolojisi, cinsel yanıtların işleyişi, yanlış cinsel inanışlar, cinsellik kavramı anlatılır. Daha sonra çeşitli ev ödevleri verilir.
En sık karşılaşılan cinsel sorunlar ise şu şekildedir:
Vajinismus - Erken boşalma - Sertleşme (ereksiyon) sorunları - Orgazm (boşalma) sorunları - Cinsel istek kaybı - Cinsel korkular - Cinsel eğitim - Uyarılma sorunları