top of page

ÇAĞIMIZIN PROBLEMİ ÖFKE


Aklı kullanmak için duyguları kullanmayı da bilmek gerekiyor. Mesela öfke.. Nedir öfke? Içinizde yavaş yavaş kabaran ama dışarıya bir anda yansıyan şiddetli kızgınlık.

Kızgınlık hisseden kişinin önce yüzü kızarır. Sonra tansiyonu yükselir. Içinde dalga dalga büyüyen bir bomba birden ağzına kadar ulaşır ve patlar. Dışarıya akar. Sonrasını hatırlamayanlar bile vardır. Öfke patlamasında kişi bambaşka biri olmuştur adeta. Öfke kontrolü çocukluk çağında başlar ve beyin ön bölgesinin bir işlevidir. Kötü çocukluk çağı yaşantıları ve yanlış tutumlar çocuklarda öfke kontrolünü bozar. Öfke Kontrol Bozukluğu yaşayan bireylerde mutluluk hormonu adı verilen serotonin hormonunun çalışmasında da bir sıkıntı olduğu bilinmektedir.

Kalp hastalıkları: Birikmiş öfke kalp hızını arttırır, aynı zamanda kalp damarlarında daralma ve kriz etkenidir.

Hipertansiyon: Öfke damar elastikiyetini bozar, kalıcı hipertansiyon oluşur.

Şeker hastalığı: Biriken öfke metabolizmayı bozar ve şekeri yükseltir. Şeker hastası olanların çoğu öfkelidir. Öfkeli oldukları için hasta olmuşlardır.

Ruhsal bozukluklar: Birikmiş öfke, depresyon gibi ruhsal bozukluklarla da gösterebilir.

Hem öfke depresyona, hem de depresyon öfkeye yol açar.

Genleri hortlatır: Hepimizde bazı hastalıkların geni mevcut olabilir. Eğer bu genleri aktifleştirmemeyi başarabilirsek, hastalanmadan hayatımızı sürdürebiliriz. Ama öfkeyi

kontrol edememe gibi bir problemimiz varsa bu genlerin hortlama riski artar. O zaman genetik haritamızda var olan birçok hastalık tetiklenir. Son yıllarda kanserlerin artmasının altında yatan en önemli etken birikmiş öfke ve strestir.

Tedavi

Öfke kontrolünü sağlamak ile ilgili yaklaşımlar psikoterapide en çok kullanılan yöntemlerdir. Bu yaklaşımlarda kişinin var olan öfkesini kontrol etmeyi öğrenmesi amaçlanır. Bu tür çalışmalar oldukça yarar sağlar.

Belirtileri

• Öfkenin en önemli belirtisi iletişim kurmayı engellemesidir.

• Öfkelenen birey sinirlenir.

• Sizi öfkelendiren durumlara karşı sessiz kalmaya zorlanmak, öfkeyi saklamak ve tutmak öfkelenmeye neden olabilir. Öfkeyi saklamaya çalışmak bir belirtidir.

• Sizi öfkelendiren nedenlerden dolayı sosyal hayat ve aile hayatı bozulabilir.